Prinsjesdagontbijt Laren

Datum:
18 september 2018

Tijd:
07:00 - 09:00

Locatie:
Tafelberg


Beschrijving evenement:

Prinsjesdagontbijt met Prof. Frank van Vree, directeur NIOD

Dinsdag 18 september organiseren de Vrienden Preek van de Week weer het Prinsjes-dagontbijt. Hoe werkt ons geheugen, de basis van waaruit wij beslissingen nemen? Hoe werkt het collective geheugen, de basis waarop wij als samenleving meningen vormen en beslissingen nemen? Waarom is een maatschappelijk onderwerp plotseling heftig ‘in’ en later plots weer ‘uit’? Hoe kan het dat plotseling populisten de macht krijgen, terwijl we kort daarvoor zeiden ‘dit nooit meer?’ Onze hersenen zijn de centrale commandotoren in ons lijf. Ons nationale bewustzijn is de centrale commandopost in onze samenleving. Door wie, wat en hoe wordt dat bepaald?

Bij het Prinsjesdagontbijt doen wij een poging vat te krijgen op ‘de factoren voor de tijdgeest’. Prof. Van Vree, directeur van het NIOD, wijdt u in. Van Vree studeerde moderne geschiedenis en filosofie. Hij publiceerde op terreinen van moderne geschiedenis, hi torische cultuur, mediastudies en journalistieke cu tuur. Hij schreef ‘De Dynamiek van de Herinnering’ (2009) en ‘Performing the Past. Memory, History, Identty’ (2010). Zijn onderzoek richt zich op de geopolitieke aspecten van de geschiedenis van het Derde Rijk. Van Vree was jarenlang recensent van de Volkskrant, medewerker van De Groene Amsterdammer en redacteur van Feit & fictie. Hij is tevens voorzitter van de Stichting de Nieuwe Reporter

Dagvoorzitter is ds. Jan Rinzema uit Laren. Jan Rinzema is predikant, schrijver en theoloog. Hij is bekend van zijn open erediensten, lezingen, kunstprojecten als ‘Barmhartigheid’ en zijn digitale inspiratiesite www.preekvandeweek.com
De muziek op het Prinsjesdagontbijt wordt verzorgd door het duo Amanda Spoel (accordeon) en Ernö Olah (viool). Ernö Olah was jarenlang de orkestmeester van het Metropole Orkest. Momenteel treedt hij regelmatig in binnen- en buitenland op met het Malando showorkest (Latijns- Amerikaans, tango).

Amanda Spoel was ruim 25 jaar presentatrice en verslaggeefster/programmamaakster bij AVRO-televisie. Tien jaar geleden raakte zij geboeid door het werken met glas. Sindsdien maakt zij glaskunst in de vorm van sieraden en kleine objecten. En zij pakte haar oude liefde, de accordeon weer ter hand. De sfeer is deze morgen open en gastvrij; het ontbijt royaal en uitgebreid. Een ieder is 18 september van 07.00 tot 09.00 uur van harte welkom in restaurant De Tafelberg in Blaricum. Kosten: 19,50 Euro. Kaarten zijn te bestellen via bijeenkomst.preekvandeweek.com of 06 – 549 63 464. Het bedrag graag vóór 10 september overmaken Als bewijs van inschrijving ontvangt u een betaalbewijs per e-mail.

 

Bron: larensbehoud.nl